top of page

SPOMIN - družabna igra Vtisni si me v spomin

 

V sodelovanju z Medobčinskim uradom  za varstvo okolja in ohranjanje narave smo pripravili družabno igro spomin s 16 pari igralnih kartic, ki predstavljajo 16 ogroženih živalskih vrst s področja Pohorja. Vrste smo izbrali s prijazno pomočjo številnih slovenskih društev, organizacij in posameznikov, ki proučujejo življenje živali in so njihovi pravi varuhi. Podatki in dognanja o teh vrstah so osnova za njihovo varstvo in zaščito. Zahvaljujemo se  Društvu za opazovanje in proučevanje ptic SlovenijeSlovenskemu društvu za proučevanje in varstvo netopirjevSlovenskemu odonatološkemu društvuDruštvu za proučevanje in ohranjanje metuljev SlovenijeBiološkemu inštitutu Jovana Hadžija in Zavodu RS za varstvo narave, ki so nas podprli pri projektu z znanjem in fotografijami.

Igra je namenjena ustanovam, kot so šole, vrtci, planinske koče, postojanke, turistične kapacitete, CŠOD-jih po Pohorju in drugim izobraževalnim ustanovam. Želimo si, da bi bila povsod tam, kjer si boste lahko vzeli čas, odigrali kakšno igro spomin in si vtisnili v spomin, katere živali so še posebej ogrožene. 

 

Naslednjič, ko boste na sprehodu ali pohodu, boste mogoče bolj pozorni, ko naletite na katerega izmed njih v njihovem domačem okolju.

DNEVNIKI OPAZOVANJA NARAVE

Pripravili smo dva različna dnevnika. Eden je za nadobudne naravoslovce od 8 let dalje, ki jih zanima opazovanje narave, ustvarjanje, raziskovanje. Za vsak mesec smo izbrali predloge kaj početi v naravi in naloge, ki so vezane na letni čas.  Z dnevnikom mnoge suhoparne teme iz šolskih učbenikov postanejo zanimivo raziskovanje.

 

Dnevnik za mlajše otroke je narejen tako, da ob pomoči staršev vanj rišejo, barvajo, obkrožujejo. Narejen je v štirih sklopih, ki predtavljajo letne čase.

 

Z dnevniki vas spodbujamo, da ste čim več zunaj in da dogajanja v naravi opazite.

KNJIŽICA IDEALEN PROSTI DAN

 

Ena izmed stvari, ki dela življenje v mestu kvalitetno in zdravo, je dostopnost zelenih površin. Mariborčani se s Pohorjem pred nosom ne moremo pritoževati, da nimamo možnosti iti v naravo. Ampak včasih je potrebno malo spodbude, da gremo ven. V sodelovanju z Medobčinskim uradom  za varstvo okolja in ohranjanje narave smo pripravili knjižico z idejami za pohajkovanja, sproščanje in tudi ustvarjanje. Morda boste takrat, ko ne greste zgolj na hiter sprehod in si vzamete čas, da globoko vdihnete, doživeli kaj posebnega. 
Vsi, ki bi radi knjižico imeli, nam pišite na zelenasteza@gmail.com, pripišite domači naslov in vam jo pošljemo po pošti. 

KDO VSE ŽIVI V KRAJINSKEM PARKU MARIBORSKO JEZERO

 

V okviru Drava festivala 2017 smo na mednarodni dan biološke raznolikosti spoznavali bogastvo živega sveta v Krajinskem parku Mariborsko jezero.

Pripravili smo knjižice z opisi pogostih prebivalcev območja in naravoslovni dnevnik. Izvodi so vam na voljo na Drava centru na Limbuškem nabrežju ali pa pišite nam na društvo in vam jih pošljemo po pošti. Projekt je podprl Medobčinski urad  za varstvo okolja in ohranjanje narave.

bottom of page